توانبخشی معنوی در بهزیستی پررنگ می‌شود؛ تصویب اساسنامه شورای قرآن سازمان بهزیستی

اولین جلسه مشورتی شورای قرآن و عترت سازمان بهزیستی کشور برگزار و اساسنامه آن تصویب شد.

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان بهزیستی کشور، اولین جلسه مشورتی شورای قرآن و عترت سازمان بهزیستی کشور برگزار شد و در جریان آن، اساسنامه این شورا به تصویب رسید.

در این نشست که با حضور چهره‌های برجسته قرآنی و مسئولان سازمان بهزیستی برگزار شد، قاریان و اساتید قرآن همچون محمدحسین سعیدیان (قاری بین‌المللی قرآن)، محمد مهدی بحرالعلوم (دبیر ستاد ملی حفظ قرآن)، دکتر سعید رحمانی، روحی، عباس امام جمعه، الهام ماندگار مهر، نیکزاد، قره شیخلو و سید ناصر میر محمدیان (مدیر طرح امام محله سازمان تبلیغات اسلامی و از اساتید مطرح قرآن) حضور داشتند.

در این جلسه سید جواد حسینی رئیس سازمان بهزیستی کشور با تأکید بر تقویت بعد معنوی و قرآنی فعالیت‌های سازمان، بر لزوم بازنگری ترکیب اعضای شورای قرآن و عترت تأکید کرد و پیشنهاد داد: در ترکیب اعضا جای نماینده تشکل‌های خیریه و دبیر دبیرخانه سلام محله برای ایجاد پاتوق‌های قرآنی در ۲۷۵۰ محله خالی است.

وی به آمار جامعه هدف سازمان بهزیستی اشاره کرد و افزود: ۷۰۰ هزار دانشجو و دانش‌آموز تحت پوشش ما هستند و پارلمان مشورتی دانش‌آموزان را ایجاد کردیم و باید نمایندگان آنها در تمام مجامع باشند و در شورای قرآن و عترت هم نماینده شورای مرکزی آنها حضور داشته باشد.

رئیس سازمان بهزیستی جامعه هدف مدنظر را چند دسته برشمرد و بیان کرد: جامعه هدف بهزیستی شامل ۵۳ هزار فرزند تحت پوشش که الان در خانواده زیستی ۱۸ هزار نفر، فرزندخواندگی ۲۵ هزار، خانواده میزبان ۴۵۰ نفر و مراکز شبه‌خانواده ۱۰ هزار نفر حضور دارند، ۲۴۰ هزار زن سرپرست خانوار و فرزندانشان، یک میلیون و ۶۰۰ هزار افراد دارای معلولیت، بهبودیافتگان از آسیب اجتماعی و اعتیاد، سالمندان، ۲۴ هزار کارمند بهزیستی، ۲۰ هزار موسسه که از این سازمان مجوز گرفته و خدمات ارائه می‌دهند و ۱۲۰ هزار نفر کارمند دارند، ۱۱ هزار گروه اجتماعی با حدود ۳۰ هزار عضو و ۳۵۲ هزار نفر که در پویش سلام محله ثبت‌نام کردند جزو جامعه هدف این سازمان هستند.

توانبخشی معنوی در بهزیستی پررنگ می‌شود؛ تصویب اساسنامه شورای قرآن سازمان بهزیستی

اثربخشی قرآن در سلامت اجتماعی

حسینی بر بهره‌وری از امکانات موجود برای فعالیت‌های قرآنی تأکید کرد و گفت: باید براساس امکاناتی که در اختیار داریم فعالیت‌های قرآنی را بهره‌ور کنیم. مأموریت اصلی سازمان سلامت اجتماعی با سه شاخص رفاه اجتماعی، بهزیستی اجتماعی و فضائل اجتماعی است که هر سه با قرآن مرتبط است و اثربخشی قرآن را در بحث سلامت اجتماعی می‌توانیم محقق کنیم.

وی به آموزش‌های موضوعی و تخصصی متناسب با جامعه هدف اشاره کرد: ۳۵۰۰ مرکز توانبخشی از ما مجوز دارند که افراد دارای معلولیت را در ۱۳ طیف تحت پوشش دارند. یک بخشی از توانبخشی کاردرمانی، فیزیوتراپی، ورزشی، هنری و بخشی معنوی است که جزو توانبخشی مدرن است. باید ببینیم قرآن در توانبخشی جامعه هدف بهزیستی چه جایگاهی می‌تواند داشته باشد و از شما اساتید قرآنی می‌خواهیم به صورت موضوعی و کاربردی توانبخشی معنوی را مدنظر قرار دهید به عنوان کثال فردی معتاد بوده و الان ترک اعتیاد داشته است، از باب قرآن چگونه می‌توان به آنها کمک و رفتار کرد.

رئیس سازمان بهزیستی با اشاره به ناهمخوانی ساختارها و اعتبارات دولت با مأموریت‌ها، بر رویکرد مردمی تأکید کرد و گفت: دولت‌ها این روزها ساختارها و اعتباراتشان با مأموریت‌ها و وظایفشان همخوانی ندارد بنابراین باید به سراغ خود مردم بروند و با این رویکرد ۲۷۵۰ کانون محله‌محور را از دهه فجر فعال کردیم و افراد علاقه‌مند می‌توانند در سامانه Salam.behzisti.ir ثبت‌نام کنند و الان ۳۵۲ هزار نفر متقاضی برای کمک در محلات شدند.

حسینی فعالیت‌های ورزشی، هنری، قرآنی و دینی را برانگیزاننده در محلات دانست و افزود: فعالیت‌های ورزشی، هنری، قرآنی و دینی می‌تواند در محلات برانگیزاننده باشد و پاتوق‌های محله‌محور می‌تواند در فراگیرسازی فعالیت‌های قرآنی مؤثری باشد.

وی در پایان بر متناسب‌سازی فعالیت‌ها با ظرفیت مددجویان و برنامه‌ریزی دقیق تأکید کرد و  گفت: فعالیت قرآنی باید متناسب با ظرفیت مددجویان باشد همچنین باید با برنامه‌ریزی جامع و دقیق حرکت همچنین رویدادهای قرآنی را باید مردمی برگزار کرد.

همچنین بابک قانعی مدیرکل فرهنگی مرکز مشارکت‌های مردمی و توسعه ظرفیت‌های اجتماعی و فرهنگی سازمان بهزیستی در این جلسه تأکید کرد: توانمندسازی معنوی به عنوان یکی از راهکارهای کاهش آسیب‌های اجتماعی در برنامه‌های سازمان بهزیستی مورد توجه قرار گرفته است.

وی به فعالیت‌های قرآنی سال گذشته اشاره کرد و گفت: مسابقات زندگی با قرآن پس از هفت سال وقفه برگزار شد و امسال از مردادماه، جشنواره زندگی با قرآن آغاز به کار کرد. مخاطبان این جشنواره شامل نابینایان، معلولان جسمی و حرکتی، ناشنوایان، فرزندان مراکز شبه‌خانواده، زنان سرپرست خانوار، فرهیختگان سالمند، کارکنان و خانواده‌های آنها هستند.

قانعی افزود: در میان شرکت‌کنندگان، مواردی همچون ناشنوایی که ۲۰ جزء قرآن را حفظ کرده یا دختری مبتلا به اوتیسم که حافظ کل قرآن است، شناسایی شده‌اند. امسال همچنین ۳۰ درصد رشد در تعداد شرکت‌کنندگان بخش شفاهی جشنواره ثبت شد.

توانبخشی معنوی در بهزیستی پررنگ می‌شود؛ تصویب اساسنامه شورای قرآن سازمان بهزیستی

حال خوب مددجویان با معنویت

سید محمد جواد حسینی رئیس مرکز مشارکت‌های مردمی و توسعه ظرفیت‌های فرهنگی و اجتماعی سازمان بهزیستی، نیز در این نشست اظهار داشت: خدمات سازمان بهزیستی عمدتاً بر محور خدمات نقدی استوار است که تا حدی بر حال خوب مددجویان تأثیرگذار است، اما باید نگاه معنوی و قرآنی را نیز در اولویت قرار دهیم.

وی ادامه داد: شورای مشورتی قرآن و عترت باید نقش پیشبرنده‌ای در ارتقای حال خوب و نگاه معنوی در سازمان ایفا کند. جامعه هدف مستقیم سازمان بهزیستی حدود ۸ میلیون نفر است اما تمام جامعه از خدماتی مانند غربالگری، خدمات سالمندی، مشاوره و دیگر برنامه‌ها بهره‌مند می‌شوند و می‌توان از فضای قرآن و عترت برای استفاده مناسب این گروه‌ها بهره برد.

اساتید قرآنی حاضر در جلسه مشورتی شورای قرآن و عترت سازمان بهزیستی کشور نیز پیشنهادهایی عملی و کاربردی برای تقویت برنامه‌های قرآنی در جامعه هدف این سازمان ارائه کردند.

در این نشست، یکی از پیشنهادهای کلیدی بر توجه ویژه به شرایط جامعه هدف بهزیستی در برنامه‌های حفظ قرآن تأکید داشت. اساتید پیشنهاد دادند که به جای تمرکز بر حفظ کامل قرآن، از آیات و سوره‌های منتخب استفاده شود مانند خواندن مداوم سوره واقعه برای ساماندهی زندگی یا تأکید بر اهمیت سوره یاسین؛ آیا حفظ این سوره‌ها یا بخشی از آیات آن توسط یک فرد نابینا، ناشنوا یا دارای معلولیت و قرائت صحیح آن، قابل تقدیر و ارزشمند نیست؟

پیشنهاد دیگر، طراحی یک برنامه جامع سه تا پنج ساله برای جمعیت تحت پوشش سازمان بود و تأکید شد که برنامه‌های قرآنی باید برای هر گروه متفاوت طراحی شود برای مثال، برنامه‌ای که برای زنان سرپرست خانوار تدوین می‌شود باید با نیازها و شرایط خاص این گروه همخوانی داشته باشد.

اساتید بر لزوم تغییر رویکرد از برگزاری صرف جشنواره و مسابقه به سمت اولویت آموزش تأکید کردند و گفتند که اکثر دستگاه‌ها جشنواره‌های قرآنی برگزار می‌کنند اما موفقیت واقعی زمانی محقق می‌شود که فینال یک سال کار آموزشی باشد و فقط به برگزاری مسابقه اکتفا نکنیم و آموزش باید در اولویت قرار بگیرد.

یکی دیگر از محورهای پیشنهادی، تمرکز بر ظرفیت‌های محلی برای دستیابی به عمق اثرگذاری برنامه‌ها بود. با توجه به رویکرد محله‌محوری دولت، اساتید خاطرنشان کردند که دولت مدرن نیز به این نتیجه رسیده که این روش قوی‌ترین راه برای پای کار آوردن مردم و رساندن خدمات به آنهاست.برای تحقق این هدف، پیشنهاد شد بر سرمایه‌های موجود متمرکز شود به ویژه مساجد محلات به عنوان یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌ها.

کد خبر 170780

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 8 =